Het metamodel-overtreedt monster

Het metamodel-overtreedt monster

Het metamodel-overtreedt monster

Wat een NLP trainer ook tot een NLP monster maakt, is wanneer hij per ongeluk en onbewust op een relevante manier de regels van het metamodel overtreedt terwijl hij probeert om precies te communiceren. Hoewel de meeste NLP trainers vooral bezig zijn mensen te beïnvloeden, ook al hebben ze dat zelf vaak niet door, is het schrijnend om te zien dat als ze een keer tevergeefs proberen om iets te verduidelijken zij vaak helaas op relevante wijze het metamodel overtreden.

De twee manieren van communiceren binnen NLP kan je ook onderscheiden als aan de ene kant beïnvloeden en aan de andere kant verduidelijken. Het is prima om de regels van het metamodel te overtreden wanneer je aan het beïnvloeden bent zolang je dit maar expres en bewust doet. Ben je echter bezig met verduidelijken dan is het uit den boze om expres op een relvante manier de regels van het metamodel te overtreden. Omdat bijna alle communicatie altijd wel een paar regels van het metamodel overtreedt, betekent dit dat je als NLP trainer heel precies dient te communiceren wanneer je bezig bent met verduidelijken. Dat vraagt inderdaad nogal wat van de NLP trainer, maar van een NLP trainer mag je dan ook wel wat verwachten.

Wat een NLP trainer tot een NLP monster maakt, is wanneer hij iets probeert te verduidelijken en dan per ongeluk en zonder dat hij het doorheeft op een relevante wijze het metamodel overtreedt. Wat een NLP trainer tot een groot NLP monster maakt, is als hij wanneer hij op zijn relevante overtredingen wordt gewezen deze overtredingen negeert. Wat een NLP trainer tot een nog groter NLP monster maakt, is als hij tenslotte ook nog eens gaat klagen over het gebruik van het metamodel en stelt dat mensen niet zo moeten zeuren met het metamodel. Dat is namelijk de wereld op zijn kop!