Het NLP “Alles wat aandacht krijgt, groeit” cliché monster

Het NLP "Alles wat aandacht krijgt, groeit" cliché monster

Het NLP “Alles wat aandacht krijgt, groeit” cliché monster

Ook het NLP “Alles wat aandacht krijgt, groeit” cliché monster doet alsof iets NLP is terwijl het helemaal geen NLP is. Het idee dat alles wat je aandacht geeft, groeit, komt uit The Secret stroming. Mensen die ten onrechte denken dat er een aantrekkingswet is waarmee je alles wat je wil hebben kan aantrekken. Het heeft vaak een nogal materialistische inslag omdat het vaak gaat over alles wat je wilt hebben. Maar het wordt ook op een soort Karmische manier gebruikt onder het mom van wie goed doet, goed ontmoet. Met als achterliggende gedachte dat wie slecht doet dat dankzij Karma ook wel weer op zijn bordje terugkrijgt.

Het idee heeft niets met NLP te maken. En het is zelfs verkeerd begrepen Karma. Want Karma goed begrepen geeft namelijk duidelijk aan dat het ook mogelijk is dat je negatieve Karma pas in een volgend leven op bordje ligt. Gelukkig maar, want iedereen kent vast wel hele negatieve mensen die toch een prachtig leven leiden. Er klopt weinig van dit hele idee. Het beste tegenvoorbeeld? Als ik gras geen aandacht geef, groeit het toch. En pas als ik het aandacht geef, wordt het kortgewiekt.

Sowieso is het Karmisch denken typisch iets voor verliezers. Mensen die verloren hebben en het dan nodig hebben om te denken dat de winnaar ooit later wel zal worden teruggepakt. In plaats van dat zij blij kunnen zijn voor het geluk van een ander.

Denk in termen van “alles wat aandacht krijgt, groeit” is zielig als je dat gebruikt om je tegenstander maar te gaan negeren en nog erger om andere mensen op te roepen om iemand te negeren. Dan ben je op en top een NLP monster. Want NLP gaat voor een groot deel over communicatie. Door te stoppen met communiceren wordt een NLP trainer een NLP monster.