Het NLP “Er is geen falen, alleen maar feedback” cliché monster

Het NLP "Er is geen falen, alleen maar feedback" cliché monster

Het NLP “Er is geen falen, alleen maar feedback” cliché monster

Als je het vermoeden hebt dat een NLP trainer een NLP monster is, moet je voor de lol eens zeggen dat je ergens in hebt gefaald. Liefst iets waarbij falen geen enkel probleem is. Bijvoorbeeld door te stellen dat je hebt gefaald in het halen van melk uit de winkel. Een NLP trainer die het NLP “Er is geen falen, alleen maar feedback” cliché monster is, zal dan direct roepen: “Er is geen falen, alleen maar feedback”. Wat deze NLP trainer tot een NLP monster maakt, is dat hij totaal geen idee heeft wat hij nu eigenlijk zegt. Want hij doet alsof het feit dat jij vergeten bent om melk mee te nemen uit de winkel feedback is. Feedback van wie aan wie? Van de winkel aan jou dat je vergeetachtig bent?

De goede manier om “Er is geen falen, alleen maar feedback” uit te leggen is door te stellen dat er geen falen is als je de informatie van het falen als feedback gebruikt om je eigen gedrag te verbeteren. Vaak gaat dat op, maar niet altijd. NLP monsters gebruiken NLP echter zonder daarbij na te denken en dreunen onbegrepen mantra’s op zodra ze bepaalde key-woorden horen. Probeer het maar eens uit met het woord “falen” en ik garandeer je dat de meeste NLP trainers in een reflex zonder erbij na te denken “Er is geen falen, alleen maar feedback” opdreunen. Als dat gebeurt in een situatie waar het begrip feedback nergens op slaat, dan heb je te maken met een NLP monster.

Dit NLP monster is gevaarlijker dan je misschien in eerste instantie denkt. Want wat achter deze anti-falen reflex schuilgaat, is het onvermogen om met falen om te gaan. NLP trainers die alleen maar positief en aardig kunnen doen en slecht kunnen omgaan met negativiteit zijn weer andersoortige NLP monsters. Maar deze NLP monsters zijn wel aan hen verwant.

NLP gaat over al het menselijke en dat betekent inclusief negativiteit. Sterker nog, vaak werkt NLP veel beter wanneer je in staat bent om succesvol te falen in plaats van dat alles persé positief moet zijn. Je hebt bijvoorbeeld veel meer aan van tevoren zien dat je relaxed en ontspannen blijft ook al gaan er dingen mis, dan jezelf voor de gek houden dat er nooit wordt gefaald en dat alles altijd goed gaat.